За Панагюрище

Панагюрище е град в Централна България, в планински район. На север се намира връх Братия. През града тече Панагюрската Луда Яна.

В околностите на града има десетки тракийски могили. В една от тях – могилата „Мрамор“, е разкрито погребение на тракийски вожд. Недалеч от нея през 1949 г. е открито световноизвестното днес Панагюрско съкровище, датирано от IV-III в. пр.н.е. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 кг. Копия на деветте уникални съда са изложени в Историческия музей в града, а оригиналите обикалят музеите по света и в България.

Удобното местоположение, природата и благоприятният климат в района са привличали хората в този край и през Средновековието.

Основаването на Панагюрище се свързва с драматичните времена след османското нашествие. Името идва от „панагюр“ – (от гръцки – панаир), тъй като на брега на р. Луда Яна в онези години е имало малък панаир.

В началото на XIX в. Панагюрище достига значителен икономически и духовен разцвет. Тук се развиват редица занаяти, свързани с добре развитото скотовъдство, абаджийството, мутафчийство, табачество, обущарство, а също така и златарство, което впоследствие прави града известен с Панагюрската златна школа.

Културни и природни забележителности:

Къщата-музей „Райна Княгиня“ е родната къща на Райна Княгиня – българската учителка и революционерка, ушила въстаническото знаме за Априлското въстание.

Историческата местност „Оборище“ се намира на около 8 км северозападно от града. Тук на 14 април 1876 г. е свикано събрание, на което се взима решение за провъзгласяването на Априлското въстание.

Градът разполага с Исторически и Природонаучен музей.

Една от последните крепости на въстанието е Дудековата къща. Сградата е с впечатляваща архитектура и днес е в отлично състояние, като един от най-интересните експонати е касата на Осман Пазвантоглу, виден управник, който по време на турските размирици отцепва областта като свое владение.

Любопитна е и Лековата къща, която също е била посещавана от Апостола. Сградата е ценна и заради изключителната стенописна украса отвътре и отвън, изпълнена през 1873 г. от местния майстор Иван Зографов.

На историческия хълм Маньово бърдо, където на 30 април 1876 г. са се водили кръвопролитните сражения по време на въстанието, сега се намира Мемориалният комплекс „Априлци“. В подножието му е най-старата панагюрска църква – „Св. Теодор Тирон“, строена в средата на XVI в.

Катедралният храм на Панагюрище е църквата „Свети Георги“ в самия център, на метри от музейния ансамбъл и площадчето с другия паметник на Райна Княгиня, издигнат в чест на юбилея на Априлското въстание